maandag 15 december 2008

Congresverslag Youthwatching '09

De mannen van Trendwolves hebben voor een gratis kaart voor hun Youthwatching conferentie gezorgd, waarvoor wij zeer dankbaar zijn. Youthwatching '09 is een European Youth Marketing Summet over euhm ja jongerenmarketing dus. Het moet gezegd: het was een aangenaam seminarie. Veel jonge mensen (de doelgroep waarover het ging zat dus ook in de zaal én stond nu en dan op het podium), interessante sprekers en cases, een coole locatie (de Eskimofabriek in Gent), en vooral: er was wifi! Verder was er geen spoor te merken van de economische crisis. Integendeel: positivisme alom. Fijn ...

Goeie Marchandise was erbij en heeft een samenvatting gemaakt. Onder het motto 'inhoud is de nieuwe vorm' hier dus: de samenvatting! (met dank aan http://www.youngmarketing.nl/ waar ik hier en daar wat van gepikt heb en http://youtchwatching.com/ voor de foto's).



Martin Lindstrom – martinlindstrom.com


Martin Lindstrom begon de dag met een presentatie van cases uit zien nieuwste boek Buy-ology. Lindstroms punt is dat de meeste (marketing)communicatie gericht is op ons bewustzijn, maar dat wij mensen meestal onbewust gedrag vertonen. Met een neuromarketingstudie van 7 miljoen dollar heeft Lindstrom met zijn team geprobeerd om ons gedrag voor een stukje bloot te leggen.
Lindstrom geeft het voorbeeld van Pepsi vs Coca-Cola: een blinde smaaktest gecombineerd met een fMRI-scan toonde aan dat respondenten Pepsi de lekkerste cola vinden, maar als de merknaam onthuld wordt, herroepen de hersenen die mening en vinden ze Coca-Cola de lekkerste. Dat kan verklaren waarom Coca-Cola marktleider is, hoewel Pepsi steevast als beste cola naar voren komt uit smaaktests.

Een ander voorbeeld zijn de waarschuwingen op sigarettenpakjes. Uit marktonderzoek blijkt dat die waarschuwingen ervoor zorgen dat respondenten de intentie hebben om minder te gaan roken. Althans, dat beweren ze. Uit neuromarketingonderzoek blijkt het omgekeerde: het centrum in onze hersenen dat verantwoordelijk is voor cravings, de zogenaamde nucleus accumbens, wordt actiever mét de waarschuwing dan zonder de waarschuwing. Als gevolg van dit onderzoek is er in de UK alvast een voorstel gelanceerd om de waarschuwingen op de pakjes weer af te schaffen.

Uit Lindstroms neuromarketingonderzoek naar roken blijkt dat ons verlangenscentrum, onze nucleus accumbens, het sterkst gestimuleerd wordt door ... een foto van een rode formule 1 wagen zonder een Marlboro logo. Méér dan door een advertentie met een logo en méér dan door een sigarettenpakje. Straf ...

Lindstrom pleit erg voor zogenaamde ‘smashable components’ van een merk. Een logo hebben alleen is niet genoeg: je moet een arsenaal aan elementen hebben die je merk herkenbaar maken. Bij McDonalds zijn dat bijvoorbeeld de clown, de kleuren geel en rood, de vorm van de restaurantdaken, de geur enzovoorts. Elk van die elementen kan apart – en zonder het logo – de associatie met McDonalds oproepen. Als je veel van die ‘smashable’ componenten hebt blijft er altijd wat over van je merk, ook als je je logo weglaat. Zo evolueer je van een logo als herkenningspunt naar symbolen als herkenningspunt en uiteindelijk naar zintuiglijke ervaringen als herkenningspunt. De USP (of unique selling proposition) wordt zo uiteindelijk een HSP (een holistic selling proposition). Hij gaat hier wel wat kort door de bocht door de bevindingen van zijn onderzoek te veralgemenen naar alle merken. Maar uiteraard zijn McDonalds en Marlboro merken die jaren gigantisch in hun logo geïnvesteerd hebben en op die manier associaties kunnen bouwen hebben in onze hersenen. Verder zijn sigaretten ook zo'n specifiek product dat je de bevindingen over Marlboro moeilijk door kunt trekken naar een merk van pakweg toiletpapier (Scottex bijvoorbeeld)...

Volgens Lindstrom wordt product placement dé manier om te adverteren in de toekomst. Erg belangrijk daarbij is wel dat het product in de context van het programma moet passen en subtiel moet zijn (geen overdreven logo’s).
"The logo is going to die." [Martin Lindstrom]

In het tweede deel van zijn presentatie toonde Lindstrom het verband tussen religie en sterke merk. Uit zijn neuromarketingonderzoek blijkt dat gelovige mensen op dezelfde manier reageren op logo’s van bijvoorbeeld Apple en Harley-Davidson als op religieuze symbolen. De vergelijking die Lindstrom maakt tussen religies en sterke merken is opvallend. Hij selecteert een aantal factoren die sterke merken en religies delen:
- het gevoel van ‘erbij te horen’: groepsgevoel
- een duidelijke visie
- een duidelijke vijand
- zintuiglijke waarnemingen (vb. de geur van een hamburger of de geur van wierook)
- verhalen
- grandeur
- evangelisme: fans treden op als ‘apostelen’, ook bij merken
- symbolen
- mysteries
- rituelen (vb. het kloppen op een fles Heinz of de ramadan)



Maarten Leyts en Tom Palmaerts - Trendwolves

Maarten Leyts en Tom Palmaerts van Trendwolves presenteerden vervolgens de resultaten van hun European Trend Report dat binnenkort uitkomt. Ze probeerden de macro-trends bij jongeren te vatten in een paar termen. Zo is er de term 'kidults' (jongeren blijven langer jongeren, ook dertigers kunnen nu sneakers dragen), 'globalisatie' (de wereld wordt kleiner vooral door communicatieapplicaties), 'lokalisatie' (liefde voor het erg lokale, als tegenreactie op de globalisatie), 'technologisering' (meer vertrouwen in technologie) en 'fragmentatie' (explosie van culturen en subculturen).

Europa telt ruim 92 miljoen 'youngsters' (14-25 jaar). Om meer inzicht te krijgen in die doelgroep heeft Trendwolves een grootschalig onderzoek uitgevoerd in Europese steden. Ze ondervroegen daarvoor 18.843 jongeren van 14 tot 19 jaar en 7094 jongeren tussen 20 en 25 jaar. Daar komen acht belangrijke elementen van jongerencultuur uit naar voren:
  • Looks - Als jongeren kleding kopen worden ze vooral geïnspireerd door merken (36%) en vrienden (22%). Merken als Diesel, Levi's, Nike, Adidas, Converse doen het goed. Maar heel ontnuchterend: kleren moeten vooral passen (62%). Het gaat niet alleen om kleding, maar ook om bijvoorbeeld gadgets, inspiratie uit games of manga.
  • Do it yourself - Jongeren passen bestaande zaken aan of creëren (en verkopen) iets zelf.
    Verbonden zijn - De GSM is belangrijker dan het internet, want een gsm hebben jongeren altijd bij zich. Het mobieltje gebruiken ze vooral om te sms'en (maar om iets af te spreken bellen ze).
  • 'Gathering' - Jongeren komen effectief samen op een festival of rave (globaal), maar ook in de jeugdbeweging (lokaal).
  • Helden - Jongeren hebben nog steeds globale helden, maar noemen vooral ouders, broers en zussen als hun belangrijkste helden. Er is een vervaging van ruimte en van tijd. Een jonge Deen noemde bijvoorbeeld Hitchcock, Obama en zijn oom als helden.
  • Reizen
  • Rebellie - Ouders mogen best naar Studio Brussel luisteren en een leerkracht mag jeans dragen, maar het 'us versus them'-gevoel blijft. Jongeren staan niet meer op de barricades maar uiten hun rebellie op andere manieren.
  • 'Skills' - Wat je kan naast school is heel belangrijk. Denk aan een originele MySpace-pagina maken of aan parkour doen. Het is niet voor niets dat de tutorials op YouTube zo goed bekeken worden.

Uit bovenstaande elementen zijn de belangrijkste trends voor 2009 af te leiden:

  • 'Lifestreaming': interactie met elkaar en het laten zien van je leven op sociale netwerken en andere communicatieplatformen.
  • 'Personal branding' (jongeren als merk): jongeren willen graag gezien worden en overal nemen ze foto's of laten ze zich fotograferen voor hun profielpagina, om te laten zien dat ze een cool leven hebben en om bevestiging te krijgen.
  • '(De)friending': jongeren beginnen kwaliteit van vrienden belangrijker te vinden dan kwantiteit. Vrienden als status is boeiend, dus het begint met zo veel mogelijk vrienden. Maar daarna denken ze “cut the crap” en vliegen de valse vrienden uit hun netwerk.
  • 'Entertailors': Internet is het geprefereerde medium van de jogneren (67%), ver boven tv (22%). Jongeren controleren zelf hun mediagebruik.
  • 'Turkish Delight': Turkije is een land met veel contrasten en geen enkel land in Europa heeft zoveel jongeren. Turkse jongeren zijn ambitieus, zeer sociaal en weerspiegelen perfect de ‘glocalisatie’-trend.
  • 'Hop, skip, jump': veel jongeren hebben de drang om bij te leren. Ze gaan zelf zaken exploreren. Hun bevindingen delen ze met de mensen rondom hen. Jongeren blijven langer thuis wonen ('Hotel Mama') of kruipen bij elkaar à la Friends.
  • 'Agents of change': Jongeren hebben controle over hun mediagebruik, over de boodschappen die ze toegestuurd krijgen, over de manier waarop ze willen leven, enzovoort maar ook op de gezinsaankopen.

Thijs Boon – VICE magazine

Thijs Boon van het jongerenmagazine VICE gaf een presentatie die nogal promotioneel was, maar gaf ons wel mee dat authenticiteit en ‘content’ essentieel zijn om jongeren te bereiken.

“It all begins at corporate headquarters. Develop relevance and credibility and
youth will love you”


Cameron Saunders – Channel 4

Cameron Saunders doet de marketing voor Channel 4 en e4.com. Volgens hem wordt het steeds lastiger om jongeren te bereiken en om hen te overtuigen om naar een programma te kijken. Hij noemt ze dan ook 'generation why should I care'. Dat het wel kan lukken, bewijst het succes van de multichannel-dramaserie 'Skins'. Er kijken meer dan 2 miljoen mensen naar, online video en andere inhoud heeft al ruim 3 miljoen views gekregen en de serie heeft 140.000 MySpace-vrienden.

De strategie die ze bij Channel 4 toepasten is: van 'discovery' naar 'involvement' naar 'advocacy'. De rol van marketing gaat steeds meer om het stimuleren, grootbrengen en coördineren van de dialoog. Focus op het creëren van waarde voor klanten. Investeer eerst in relevante inhoud en pas daarna in media.

Bij Channel 4 hebben ze een half miljoen pond uit het advertentiebudget genomen en dat gegeven aan het maken van ‘content’ (verhalen, foto’s,...) en het opzetten van platformen die het maken en delen van die content vereenvoudigen. Zo lanceerden ze een wedstrijd om het logo van de serie te ontwerpen, om de cast te stylen, enzovoort. Ze werkten met een zeer complex ‘micro-mediaplan’.

De investering in nieuwe media was ook voor Channel 4 nooit gezien. Om zijn chefs te overtuigen maakte Cameron de ‘magic equation’:

1x60x7=420

1 jongere met invloed beïnvloedt gemiddeld 60 andere jongeren via zijn netwerk, en mond-tot-mond-reclame blijkt uit onderzoek 7 maal krachtiger dan gewone reclame. Dat betekent dat 100.000 ‘beïnvloeders’ hetzelfde effect kunnen veroorzaken als 42 miljoen advertentie-impacts ...


Lorenz Bogaert - Netlog

Lorenz Bogaert van Netlog noemt zijn presentatie 'Masters of the Universe'. Netlog is met 40 miljoen leden en 6 miljard pageviews per maand dan ook het grootste sociale netwerk onder jonge Europeanen (14-24). De enorm snelle groei viel zelfs The Wall Street Journal op. Tot nu toe was de aanpak productgericht, komend jaar wil Netlog bouwen aan zijn merk. Meer informatie over Netlog vind je op http://corporate.netlog.com/


Nalden – Nalden.net

Nalden.net is een knappe site die helemaal gerund wordt door één persoon: Nalden. Hij doet zijn verhaal dus vanuit jongerenperspectief. Hij houdt zich bezig met bloggen, sneakers kopen, platen uitbrengen en advies voor reclamebureaus. Nalden.net is van een blog een merk geworden. De site ziet eruit als een soort desktop. Nalden heeft het niet voor klassieke banners en bedacht daarom een nieuwe manier van adverteren: grafisch hoogstaande wallpapers - advertenties die je niet herkent als advertenties als achtergrond van zijn blog. Onder andere Universal en Bacardi maken er al gebruik van.

Volgens Nalden is het niet zo moeilijk om jongeren te bereiken:

  • gebruik de juiste taal;
  • zorg dat je niet alléén online bezig bent;
  • onderschat je doelgroep niet;
  • focus je op het creëren van conversaties, niet op het genereren van zoveel mogelijk verkeer naar je website;
  • participeer in bestaande communities om mensen ambassadeur te maken, investeer in jonge talenten en doe aan co-creatie met jongeren;
  • beïnvloed de beïnvloeders.
"Dankzij Google hoef je niks meer te leren, want je kan het opzoeken." [Nalden]



Jeroen Boschma - BizcoB Barcelona

Jeroen Boschma is vooral bekend als auteur van het boek Generatie Einstein. Voor hem is de ‘nieuwe generatie’ al een feit. Het is een generatie jongeren die in de wereld van vandaag leven en 'm snappen, terwijl volwassenen er niets van begrijpen. Dat betekent dat je moet loslaten wat je geleerd hebt. De grootste fout die je kan maken, is denken dat je het wel weet.

Concreet betekent het dat je ideeën en concepten moet voorleggen aan je doelgroep. In onderzoek moet je luisteren maar vooral kijken: hoe reageren ze? Jongeren vragen zich af waarom ze bepaalde merken zouden toelaten in hun leven. Meer zelfs: ze vragen zich af waarom ze jouw merk zouden moeten kennen en waarom jij relevant bent in hun leven. Wat missen ze eraan als jouw merk niet meer bestaat? Waarom zouden ze bij jou komen werken?


Erik Van Den Branden - Deloitte

Erik Van Den Branden van Deloitte bracht een verhaal over recruteren. Deloitte is constant op zoek naar afgestudeerden, vooral in financiële richtingen. Uit een Engels onderzoek bleek dat 88% van de pas afgestudeerden hun sociale netwerk (offline en online) gebruikt om een job te vinden. Dat inspireerde Deloitte om een Facebookapplicatie te ontwikkelen om jonge medewerkers te vinden.

Werknemers van Deloitte konden een widget installeren op hun Facebookprofiel waarop stond ‘work with me’. Als ze nieuwe werknemers aanbrachten, kregen ze bovendien een bonus.
Het resultaat van de actie was frappant: op 4 dagen tijd slaagde Deloitte erin om 100 jongeren meer naar een recruteringsevenement in Leuven te lokken, terwijl er nog maar 65 zich ingeschreven hadden.

zaterdag 13 december 2008

In N Out Burger


Burgers zijn vaneigens zeer big in de States. Ze staan overal op de kaart en de beste burgerplaatsen zijn talk of the town. Nu is er eentje in San Francisco die zeer veel Word of Mouth krijgt: In N Out Burger. Het is een burgerresto in het verder veel te toeristische Fischerman's Wharf. Maar In N Out is een reden om er toch heen te gaan. Het is een Californische keten die enkel vestigingen heeft aan de Southwest coast. 

De keuze bij het binnenkomen is nogal beperkt. Op het menu staan: Hamburger, Cheeseburger, Double Double en French Fries. Maar er is ook een secret menu. Dat zie je niet in de shop. Dat moet je weten. Zo kun je een Flying Dutchman bestellen: een burger zonder broodje. Of een 4x4 (4 burgers, 4 sneetjes kaas), een 2x5 of een 30x20 als je zou willen. Of je frietjes animal style (met augurkjes, gesmolten kaas, geroosterde uitjes,...) Je burger kan ook animal  style natuurlijk. Of protein style, met een groot blad sla ipv een broodje. 

Geniale marketing vind ik dat. Zeer samenzweerderig en dé garantie op word of mouth. Want als je niet over de nieuwe items op het secret menu kunt spreken, kun je ze ook nooit bestellen. Ik voorspel deze vorm van marketing een mooie toekomst de volgende jaren.   Laten we het maar mysteriemarketing dopen. Of schaarstemarketing? Andere suggesties?

vrijdag 12 december 2008

Let's have a big time


Ik vertoef momenteel in de States en zag dat radiostation MNM zijn nieuwe logo introduceerde. Samen met de baseline "Let's have a big time". Iets in mij vindt dat dat niet echt bekt. Ik heb die baseline even afgetoetst met wat native speakers. Iedereen keek nogal vreemd. "Let's have big time"? Neen, zo zouden ze het nooit zeggen. 
Nu ben ik helemaal geen vendelzwaaier die absoluut voor de eigen taal wil opkomen. Maar als je dan toch per se een Engelse baseline wil, schrijf dan een deftige. Deze is zo mogelijk nog krommer dan "Q is good for you".

Branding en VRT, het zal waarschijnlijk nooit iets worden. De naam MNM is op zich ook al een klucht natuurlijk. Wat me wel benieuwt, is de strijd tussen sterke merken Studio Brussel (naast Klara het enige deftige VRT merk) en Peter Van de Veire. Verliest Studio Brussel luisteraars aan Van de Veire? Ik denk het eerlijkgezegd niet. Als u het mij vraagt, staat het gesternte voor MNM niet echt gunstig... Ik ben alleszins benieuwd hoe ze dit merk verder zullen invullen .

donderdag 27 november 2008

marchandise met een tiet minder


In de Verenigde Arabische Emiraten loopt er een knappe campagne om vrouwen te sensibiliseren voor borstkanker. In lingerieboetieks werden de etalagepoppen vervangen door etalagepoppen met één geamputeerde borst. Die eyecatchers worden gekoppeld aan kaartjes met zelftest-instructies op de kleren en stickers in de paskamers, die allemaal verwijzen naar een campagnesite. Tijdens de periode van de campagne geven ziekenhuizen (meestal privéziekenhuizen daar) ook kortingen op mammografieën.

Via Osocio.

maandag 17 november 2008

Smakeloos

Blijkbaar heeft de crisis ook toegeslaan bij Duval Guillaume ...

vrijdag 14 november 2008

sleutelwoord: relevantie

"Ik geloof niet dat we nog aan marketing moeten doen. Je kunt jezelf onmogelijk nog laten horen."
"Wij lezen immers geen advertenties meer waarvan de afzender een commercieel bedrijf is, maar we lezen wel nieuwsberichten. Een advertentie of persbericht van Mini in je mailbox open je niet eens. En tv-reclame heeft het al helemaal moeilijk. Maar een artikel in het Financieele Dagblad over moderne en milieuvriendelijke vervoersoplossingen voor jongen mensen in Amsterdam, waarin Mini genoemd wordt, lees je wel."


Dat zegt Kjell A. Nordström, professor aan het Institute of International Business aan de Stockholm School of Economics, in een artikel in het Tijdschrift voor Marketing van april 2008.

Dat treft, want wat lezen we vandaag op www.communicatiemannen.be? Dat er nu in Cannes ook PR Awards uitgereikt zullen worden volgend jaar.

Stof tot nadenken ...

Alhoewel Nordström de term 'marketing' in de mond neemt waar hij het misschien eerder over 'klassieke reclame' heeft, heeft hij wel ergens een punt. Volgens hem wordt PR steeds belangrijker. Maar voor PR heb je wel een sterk verhaal nodig, en daar kan de marketingafdeling of een bureau dan weer een handje bij helpen, bijvoorbeeld door al van in de productontwikkelingsfase mee te denken over de 'verhaalwaarde' van een product. En uiteraard moet het product zelf ook een meerwaarde hebben.

Maar eigenlijk is dat allemaal niets nieuws. Of je boodschap nu beoordeeld wordt door de kritische krantenredacteur of door de kritische consument voor de tv, de bottom line blijft hetzelfde: wat goed is en relevant voor de consument, blijft hangen.

donderdag 6 november 2008

Famous doet het op een wei

Jawel, om Proximus Mobile Internet te promoten (3G internettoegang dus) werkt een stuk van reclamebureau Famous vandaag van op een wei. U kunt dat allemaal zo goed als live volgen op www.overalsurfen.be. Leuk idee, maar waarom niet de mensen van Proximus zelf overal te lande laten werken?

donderdag 30 oktober 2008

de brand bubble

Dit filmpje maakt me wel nieuwsgierig naar het bijhorende boek. Interessante insights, zo lijkt het wel.


The Brand Bubble from Brand Bubble on Vimeo.

zondag 19 oktober 2008

The proof of the pudding


Motivequest houdt zich bezig met het monitoren van wat er allemaal op het web gezegd wordt. In het kort is hun stelling dat merken waarover veel goeds gezegd wordt, ook meer verkopen. Om dat te bewijzen lanceren ze de website http://brandadvocacy08.com/ , waarop ze online conversaties over de Amerikaanse verkiezingen monitoren. Elke dag kun je er volgen hoe die volgens hen zullen eindigen. Ik ben zeer benieuwd naar de finale resultaten van dit experiment. Well done!

woensdag 15 oktober 2008

antivertising

Mensen die reclame maken met hoe malcontent ze zijn over een product: ze bestaan. Deze mens kon er blijkbaar niet over dat zijn nieuwe Fiat het al een paar keer liet afweten (klik voor groter).

dinsdag 16 september 2008

iets ingewikkelds, maar dan gemakkelijk

Jawel, zelfs iets ongelooflijk complex als de Large Hadron Collider kun je simpel en catchy uitleggen. En zo krijg je meer dan 3 miljoen kijkers die geïnteresseerd zijn in wetenschappelijke rap:

Groten waren ooit klein


In 1999 maakte Karsten Lemm voor Stern een reportage over start-ups in Sillicon Valley. Daarin vertellen de jonge Sergey en Larry over het ontstaan van Google en waar ze naartoe willen. Over missie en visie gesproken: die van Google is alleszins behoorlijk overeind gebleven. Het originele intverview vind je hier.

vrijdag 12 september 2008

McDonalds goes eco

Gespot in een Duitse McDo: waterloze urinoirs! Voorheen heb ik die alleen nog maar gezien in hardcore bio-restaurants. Toch wel een teken dat ze het menen als ze iets doen bij McDo. Straf.

(klik op de foto voor een groter beeld).

donderdag 11 september 2008

woensdag 10 september 2008

Product innovatie

The onion maakte een zeer fijne reportage getiteld "Scientists Test Limits Of What Humans Will Eat".


Domino's Scientists Test Limits Of What Humans Will Eat

dinsdag 9 september 2008

Proper! (bis)

... en in het Zwitserse Speicher doen ze het met strakke letters - uiteraard in Helvetica. Omdat iedere regio een andere taks heft (net als in veel Belgische steden) krijgen de zakken per regio een andere letter. Sjiek, en very swiss. (Via)

zaterdag 6 september 2008

Proper!



Dat communicatie best woordenloos kan, bewijzen de Japanse designers van MAQ, Inc . Waarom moeten vuilniszakken immers grijs of bruin zijn, als ze evengoed grappig kunnen zijn?



Via

woensdag 3 september 2008

Is uw reclame wel marketing?

We hebben allemaal wel ons idee over wat marketing is. Voor de ene beperkt het zich tot reclame, voor de ander is het veel ruimer. Een definitie van Philip Kotler luidt:
"Marketing is the social process by which individuals and groups obtain what they need and want through creating and exchanging products and value with others"

Die definitie, voor alle duidelijkheid, is niet nieuw. Maar vooral het sociale aspect is verdomd actueel. Het onlinegebeuren lees je er zo in. En wie kritisch is, ziet ook meteen dat veel reclame gewoon geen marketing is. Want: ze beantwoordt niet aan een want, laat staan aan een need. Ze houdt immers geen rekening met het sociaal aspect, het is éénrichtingsverkeer. En wat belangrijker is: ze creëert geen value.

Die value, of waarde, bestaat in allerlei vormen. Als een jonge gast een advertentie van Nike ophangt in zijn kamer omdat hij ze mooi vindt en omdat hij zich kan identificeren met wat ze uitstraalt, dan is dat waarde. Als diezelfde jonge gast naar de Nike + site gaat en het handig vindt dat hij zijn loopschema's kan bijhouden, dan is dat waarde. Als mensen naar Clouseau gaan op het einde van het jaar en daar een jaarlijkse viering van maken, dat is waarde. Als er een nieuwe soort Cola Light uitkomt die méér smaakt naar echte Cola dan de huidige Light, dan is dat waarde. Dito als mensen woorden als fokkiesjamien oppikken om plezant te doen tegen de collega's.

Bij Nike +, en bij Google ook bijvoorbeeld, is de grens tussen product en communicatie niet toevallig zeer dun. Hun communicatie is iets dat ze gerust zouden kunnen verkopen, ware het niet dat ze gratis is. Als je er op doordenkt is dat eigenlijk wel straf: communicatie die zo sterk is dat je ervoor zou willen betalen.

Aan alle marketeers en reclamemakers die deze blog lezen: stel dat er een grote supermarkt is voor reclame. Als u uw eigen reclame op het schap zou zien staan, zou u er voor betalen?

dinsdag 26 augustus 2008

Waarom Kim snel finisht


Als je wil uitpakken met een gigantische bache, kan het een goed idee zijn om de locatie deftig te screenen. Dan kun je pakweg vermijden dat David Teniers post mortem toch nog vreemde dingen doet met Kim Gevaert.

Via

donderdag 21 augustus 2008

na gezonde zuip: gezonde burgers


Jawel jawel, het zat er aan te komen: de eerste organic hamburgertent. Die heet O'Burger en vind je in Los Angeles. Ze serveren biologische burgers, van het vlees tot de dressing op de salades. Wat dat betekent? Wel, het vlees komt van koeien met vrije uitloop (of hoe noem je dat bij koeien?) die lustig op een gigantische weide rondhuppelden en pampagras aten, voor ze tot burger verwerkt zijn. Dat pampagras zorgt er blijkbaar voor dat die beesten veel meer omega-3 vetzuren en vitaminen in hun vlees hebben, en minder verzadigde vetten (want, mind you foodies, dierlijke vetten zijn niet altijd verzadigd - check daarvoor maar eens de samenstelling van smout).

Ook de kuisproducten bij O'Burger zijn niet-toxisch, de verpakkingen zijn gerecycleerd en/of biologisch afbreekbaar. De verf die ze gebruiken is ook niet-toxisch.

Dat zijn nu eens leuke nieuwigheden zie, ik zou er zo binnenstappen. Wie het zelf wil uittesten, vindt het restaurant op 8593 West Santa Monica Boulevard in West Hollywood.

(via www.treehugger.com)

donderdag 14 augustus 2008

Een appeltje van Bettina


Ik ben niet zo'n bio freak, maar appels koop ik altijd bio. Op appels komt in de normale kweek nogal wat chemische bucht terecht, en door de dunne schil die appels hebben, zit er altijd een residu van in de appel zelf. Deze week ontdekte ik op mijn biologische granny smithy een sticker met een nummer (303) en een webadres (www.natureandmore.com). Ik heb die website dus opgesnord, het nummer ingevoerd en dan kom ik terecht op een pagina van Bettina Scholz van Agro Roca, Argentinië. Deze pagina leerder me aan welke eisen mijn appel moet voldoen (niet enkel eco kwaliteit, maar ook sociale en product), maar ook dat een kilo appels van boom tot supermarkt 1,55 kg CO2 de lucht in blaast. En dat Bettina die compenseert met carbon credits. Bettina vertelt ook nog dat er populieren rondom hun velden staan, zodat er geen chemicaliën van andere velden kunnen komen aanwaaien, en dat mijten en wespen de rest doen.
Het is toch echt fantastisch, dat je het verhaal van je appel via een eenvoudig stickertje kunt volgen. Het is communicatie voor zij die al fan zijn natuurlijk, maar qua bevestiging van de keuze van de consument kan dit wel tellen. More zou ik zeggen. Bedrijven/labels etc die beweren niets te verbergen te hebben, gooien dus best alle deuren wagenwijd open.

donderdag 7 augustus 2008

ironische packaging

Marketing is soms een slingerbeweging: als er een overload is van iets, komt daar sowieso reactie op. Ziehier:

woensdag 6 augustus 2008

Paris for president

Hoe 2.0 kan een verkiezingscampagne in godsnaam worden? Dit is waarlijk de beste case van het decennium! Vorige week lanceerde McCain een filmpje tegen Obama waarin hij Obama met Britney en Paris Hilton vergleek. Erg verstandig leek het mij niet om populaire landgenoten in de zeik te zetten en slaat Paris terug. Ja Mr McCain, welkom in het 2.0 tijdperk waar monologen niet meer bestaan. Goed gedaan van Paris en Funnyordie ! Benieuwd of McCain daar nog van terug heeft.

See more funny videos at Funny or Die

vrijdag 1 augustus 2008

iBeer



Toen de iPhone gelanceerd werd, verschenen verschillende spoofs als deze, die de draak staken met de 'mogelijkheden' van de iPhone. Vandaag blijkt echter hoe langer hoe meer dat het echt revolutionaire van de iPhone hem helemaal niet in het touchscreen of de integratie van verschillende toestellen zit. Het zijn de applicaties die het verschil zullen maken. In een steeds uitdeinender web willen mensen enkel nog die info of tools die voor hen interessant zijn. Applicatietje installeren en je bent altijd op de hoogte van naderende regen of de uren van de trein.
Vaneigens is dit ook een interessant communicatiemedium. Voor boys die houden van toys en bier, maakte Carling de applicatie iBeer. Way to go:

donderdag 31 juli 2008

Nog verantwoord zuipen



Verantwoord zuipen werd hier nog niet zo lang geleden een mooie toekomst voorspeld, en zie: het is al van dattem. Absolut Vodka heeft een limited edition gemaakt voor Los Angeles! Ongetwijfeld naar analogie met de Irish coffees van de Vlasmarkt, heeft ook LA nu zijn eigen drankje: Absolut met açai bessen, acerola en granaatappel.
Op de absolut website kun je trouwens steden nomineren die ook een eigen cocktail verdienen. Van massclusivity en local marketing gesproken!

woensdag 30 juli 2008

10 op 10 voor Innocent


















Innocent, het Engelse smoothiesmerk, doet nu eens echt goeie marketing. Het bedrijf ontstond toen een aantal vrienden smoothies maakten en verkochten op een festival. Ze vroegen aan hun publiek of ze hun job moesten opgeven om full-time smoothies te gaan verkopen of niet. Wie een flesje leeggedronken had, kon daarover beslissen door het in de 'ja'- of 'nee'-vuilnisbak te gooien. Het werd een overdonderend 'ja'. Op 9 jaar tijd hebben ze een marktaandeel van 69% veroverd in de UK.

Innocent is een voorbeeldig bedrijf op heel wat vlakken, maar zeker op gebied van communicatie. Hun website bijvoorbeeld is een pareltje. Waar andere merken wanhopig op zoek zijn naar een identiteit, druipt hun persoonlijkheid van ieder woord op hun site, van iedere verpakking en van iedere communicatieactie. Dat blijkt nog maar eens uit hun jaarverslag. In plaats van de obligate opsomming van cijfers, maken ze er een plezant boekje van. Compleet met 'omzet-versus-baarden-in-het-bedrijf'-statistiek. Ze bespreken ook kort enkele leerpunten en gaan dieper in op de redenen waarom ze nu in McDonalds te koop zijn en dus 'hun ziel aan de duivel verkocht hebben'.



















Enthousiast als ik was dacht ik "ik schrijf me in voor hun nieuwsbrief!". Daar bleek nog wat ruimte te zijn om een persoonlijke boodschap mee te geven, wat ik dan ook gedaan heb. Iets in de trant van "waren er maar meer bedrijven zoals jullie". En ja hoor, als antwoord kreeg ik een gepersonaliseerd mailtje terug!

Leuk is dat, zulke dingen. Een conversatie aangaan, van merk tot mens. Investeren in je (potentiële) klanten, zoals ook Google en Nike dat doen. Het internet gebruiken waarvoor het dient. Een merk dat zo sympathiek is, dat je er misschien wel fan van wordt op Facebook. Mmm. Even checken... 8158 fans. Niet slecht.

woensdag 16 juli 2008

donderdag 10 juli 2008

Verantwoord zuipen


Een nieuwe cocktail maakt opgang in de States: Veev. Het is een likeur van 60°, op basis van Acaï bessen. Dat zijn superfruits borodevol antioxidanten. Oprah Winfey is er fan van en bij ons verkoopt Delhaize het in sapvorm. Wie Veev koopt steunt meteen ook het Sambazon Sustainable Acai project in de Amazone. Zuipen voor het geode doel, dat klinkt goed. En bovendien lijkt het best gezond! Als dit geen trendpotentieel heeft, dan weet ik het ook niet meer.
In de States zijn er ook hoe langer hoe meer cocktailbars die zich als 'sustainable' presenteren. Ze serveren enkel drankjes die ze helemaal zelf maken, met ingrediënten uit de omgeving. Zou zelfs zuipen onderhevig kunnen worden aan de health trends?

maandag 30 juni 2008

Jeff 'Hussein' Strabone


Nu en dan duikt er wel eens een handleiding op voor de perfecte hit of blockbuster. Een vast ingredient voor een Amerikaanse blockbuster is een 'solidarity scene' op het einde van de film. De leerlingen die op hun tafels gaan staan ("Captain, my captain") op het einde van Dead Poets Society bijvoorbeeld. Of iedereen die zich voorstelt als "I am Spartacus" in de gelijknamige film uit 1960. Een dergelijke solidarity scene speelt zich momenteel off screen af in de States. Jawel, voor de afwisseling gaan we het nog eens hebben over Obama.

Conservatieve media zoals Fox noemen Obama steevast Barack Hussein Obama. Sporadisch toont men dan per abuis een fotootjes van die andere Hussein (Sadam dan) of Bin Laden, zodat de roddel dat Obama eigenlijk een soort paard van Troje van de moslims is in leven blijft. Jeff 'Hussein' Strabone had hier zijn buik van vol en schreef op zijn blog een stuk getiteld 'We are all Hussein', waarin hij mensen oproept om zelf 'Hussein' als geuzennaam aan te nemen.

“My name is such a vanilla, white-girl American name,” zegt Ashley Holmes uit Indianapolis, die 'Hussein' aan haar Facebooknaam toevoegde “to show how little meaning ‘Hussein’ really has.” Dit is de 'Ich bin ein Berliner' van de jonge Amerikanen. Toch blij dat die op Facebook niet enkel met Britneys naar elkaars kop smijten, maar ook real life engagement tonen.

Via

vrijdag 27 juni 2008

Internet: nu ook interactief



Het lijkt evident, maar het is het zeker niet altijd: het internet is interactief. Zelfs goochelaars gebruiken nu Youtube. Geen extreme truuks of zo, maar wel voor het eerst dat ik interactie zie in een youtube filmpje, lijkt me erg interessant.
Mentos springt ook op de kar met de Mentos KissCam, daar komt een virtuele blondine je webcamgewijs binnendoen. Ook fijn vond ik de website van The Secret Location . Dat smaakt alleszins naar meer...

dinsdag 24 juni 2008

Obama van de maand


Tijd om het nog eens over Obama te hebben. Meerbepaald over Oh Boy Obama, een onofficiële website die fans opgezet hebben. Veel meer dan gewoon een fansite, is het een online denktank. Dat is pas interessant. Gedaan met dat gewauwelover de kloof met de burger. En nog interessanter: het Internet heeft als in handen om de democratie nog democratischer te maken. Op het web kunnen je immers elke dag je stem laten horen en niet pas om de 4 jaar. Het web kan politiek en plus slagvaardiger maken. Ministers van Cultuur die zich voor een tentoonstelling van de Vlaamse Primitieven bij de kunstenaar laten verontschuldigen zullen misschien ook in de toekomst moeilijk te vermijden zijn, maar op zijn minst kunnen specialisten via denktanks hun stem nog duidelijker laten horen.
Ben ik naïef optimistisch, als ik wel iets zie in ideeën die samenkomen? Misschien wel. De grens tussen communities en kliekjes vervaagt steeds meer. Of juister: de grens tussen on line en off line vervaagt steeds meer. Een fijn initiatief die online denktank, maar toch maar even afwachten of on line de off line wereld echt kan veranderen...

maandag 23 juni 2008

Ik hou van Apple en van jou



Daten is hot. Netlog begon ooit als een datingtool, facebook staat vol van de dating applicaties, er wordt geparshipt dat het een lieve lust is. Brand lovers en haters kunnen gelijkgestemde zielen nu ontmoeten via een branddate. Want als je beiden van Apple en Diesel houdt, is dat dan geen match? Lovebrands anders bekeken!

woensdag 18 juni 2008

Generatie Y mobiel

Motorola deed een interessant onderzoek naar millennials en hun technologiegebruik. Jammergenoeg in de States en niet hier, maar het onderzoek bevat best interessant materiaal:

25 soorten bloggers

Een leuke analyse over de verschillende soorten bloggers die de blogosfeer bevolken:

maandag 2 juni 2008

Reality advertising


Dit is hem dan: de Grand Clio Award 2008 (Integrated) voor het Canadese Shreddies. Misschien wel een beetje een spot voor reclamemakers. Ze toont immers een focusgroep, waar mensen ondervraagd worden over een nieuw product/ campagne, om aldus de adverteerder te overtuigen dat Jan met de pet het begrepen heeft. Gesprekken met consumenten zijn interessant, maar als je ze een uur de pieren uit de neus haalt over 20 seconden spots beginnen ze er werkelijk alles bij te sleuren. Vaak heb ik de indruk na die gesprekken meer te weten over die mensen zelf dan over de nieuwe campagne, maar swat: marketingmensen willen alles in cijfers gevat, zelfs wat niet in cijfers te vatten valt. Deze spot toont alvast het absurde gedrag dat mensen kunnen vertonen in zulke opgezette testen.
Faris Yakob ziet er echter meer in dan enkel reclame voor reclamemakers. Hij ziet hierin reality tv, maar dan in reclamevorm. Authentiek en uit het leven gegrepen, waar hebben we dat nog gehoord. Hij verwijst oa naar de Whopper Freakout van Burgerking. De enigen die in België een beetje in de buurt kiomen van reality ads lijken me voorlopig Colruyt, maar iets in mij zegt dat we nog veel real people en verborgen camera's mogen verwachten in de komende maanden.
Een ander interessant punt dat hij aanraakt is de beïnvloeding van consumenten. Een zeer interessant topic dat veel verdergaat dan GRP's en andere meetbare factoren (helaas alweer voor die cijferfreaks). Een aanrader voor iedereen die daarover meer wil weten is "Waarom we kopen wat we kopen" van Paco Underhill. In hetzelfde kader vond ik dit artikel over wijn erg interessant. We vinden wijn waarvan we weten dat ze duur is zowat altijd beter! Goed nieuws is dat dus voor échte merken, want dat betekent meteen dat consumenten weldegelijk beïnvloedbaar zijn door associaties allerhande. Ik ben benieuwd naar andere onderzoeken die hier verder op ingaan!

donderdag 29 mei 2008

Creatief met Tabasco

Tabasco is nu eens een merk waarvoor ik nog nooit reclame gezien heb. Maar een sterk merk, dat wel. Ik zou zelfs niet eens weten of er concurrentie bestáát. Enfin. Duval Guillaume Brussels heeft een wedstrijd gewonnen die uitgeschreven werd door De Lijn en LijnCom (dat instaat voor de affichage op en in de bussen en trams). Ze hebben die wedstrijd gewonnen met een héél cool idee voor... Tabasco. Kijk maar:

dinsdag 27 mei 2008

en dan nu: kunst

Af en toe kom je zo eens iets tegen waar je mond van openvalt. Zo ook dit: de grootste tekening ter wereld. Die ziet er zo uit:



Het gaat om een zelfportret van de artiest Erik Nordenankar, dat hij gemaakt heeft door een pakketje via DHL de wereld rond te sturen en dat dan te tracken via een GPS systeem. Vet geil is dat. DHL zou er beter een reclamespot mee maken. Hier zie je hoe het allemaal in zijn werk ging:

Facebook IRL

Facebook in real life... grappig indeed :-).



(gevonden op communicatiemannen)

maandag 26 mei 2008

Jonger dan McCain


De Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen het nieuws de volgende maanden blijven beheersen, dit zal dus zeker niet het laatste stukje over een van de kandidaten zijn. Wel nieuw is dat de strijd deze keer voor een deelop het web beslecht wordt. Voroal Obama en diens medestanders blinken daarin uit. De strijd tussen MCCain en (waarschijnlijk) Obama wordt ook een strijd tussen toekomst en verleden. McCain kan de oudste president ooit worden, Obama bijna de jongste. Waar Obama McCain nauwelijks rechtstreeks aanvalt, gebeurt dat op het web wel meer. Er is een Bush-McCain-zoek-de-verschillen-quiz maar ook een zeer leuke blog getiteld "Things younger than Republican Presidential Candidate (oh, and did I forget to mention war hero) John McCain. , een zeer leuke manier om te communiceren dat de man echt wel iets te antiek is om nog toekomst te hebben. Ik ben benieuwd of de republieken met een even jolige repliek zullen komen om de gebrekkige ervaring van Obama in het daglicht te plaatsen. Het worden nog leuke maanden op het web lijkt me !

maandag 19 mei 2008

outdoor marchandise

Pantene gebruikt Rapunzel om de nieuwe versterkende shampoo te promoten. Een creatie van Grey Canada. (klik voor een grotere foto)

donderdag 15 mei 2008

groene reclame

Autoreclame ... het was sowieso al een moeilijke stiel, en met de groeiende milieubewustwording bij de consument wordt het er niet makkelijker op. Zeker niet nu er ook een Europese richtlijn van kracht is, die verplicht om brandstofverbruik en CO2-uitstoot duidelijk leesbaar op de reclame te zetten. Een richtlijn waar vele constructeurs hun laars aan lappen, dat wel.

Enter de Toyota Prius. Als er een wagen is die de consument als 'authentiek milieuvriendelijk' beschouwt, is het die wel. Een wagen met een duidelijke boodschap, waarmee Toyota toont dat innovatie bij het bedrijf groot geschreven wordt. En een dankbaar product om reclame voor te maken. Het Spaanse bureau Tiempo BBDO maakte er een leuke outdoorcampagne voor. (De copy kun je vertalen als "Toyota Prius. Respecteert het milieu.")

creativiteit olé olé!!

Absoluut de max: klassieke videospelletjes, maar dan in stop-motion-versie. Cool!

woensdag 14 mei 2008

The Big Idea

Cannes is weldra weer de verzamelplaats voor agentschappen en hun klanten. Misschien wel een interessant moment om de wereld te veranderen. Interessante viral me dunkt:

dinsdag 13 mei 2008

Make up

Een tijdje geleden hadden we het hier over het soms erg grote verschil tussen de afgebeelde reclamehamburgers en de echte. Dit filmpje toont je alles over fast food make up. Het is een stiel:

vrijdag 9 mei 2008

knap!

Knappe printadvertenties voor een ziekenhuis gespecialiseerd in behandeling van kanker (klik voor een groter beeld).


donderdag 8 mei 2008

Act local deel 2

Dit overzicht is niet beschikbaar. Klik hier om de post te bekijken.

woensdag 7 mei 2008

Vleesboek

Om jonge mensen stil te doen staan bij de gevaren van chlamydia heeft Duval Guillaume New York een Facebook applicatie ontworpen die de ziekte virtueel verspreidt van persoon naar persoon.

Met de 'Morphmonkey' app kunnen 2 facebookers een liefdeskindje maken (een soort mash-up van hun gezichten). Op die manier worden ze echter besmet met chlamydia, en daar krijgen ze later bericht van.

Voor het design en programmeren van de applicatie deed DGNY een beroep op de universiteiten van Stanford en Carleton Universities. Hier zie je hoe het werkt:


Facebook STD from moenen on Vimeo.

woensdag 30 april 2008

Artvertising


“Being good in business is the most fascinating kind of art,” verklaarde Andy Warhol ooit, die als een van de eersten art en business met elkaar wist te verzoenen. Takashi Murakami gaat op zijn expo in het Brooklyn Museum (NYC) nog een stapje verder: in het midden van de tentoonstelling staat er plots een shop van Vuitton.

Murakami ontwierp enkele exclusieve tassen voor Vuitton en die zijn daar te koop. Vanaf $ 650. Murakami wist van zichzelf zo'n straf merk te maken dat een fabriekje van 100 man aan de lopende band manga/sado-cute-kunstwerken onder zijn naam produceert die vanaf $ 100.000 verkocht worden. Vuitton vindt zijn fans een interessant doelpubliek en deed er nog een schepje bovenop door het doelpubliek on the spot hun producten aan te bieden. Kunst als medium zoals kranten of het internet, het is weer iets nieuws.
Het is opvallend hoe het succes van kunstenaars hoe langer hoe meer gemeten wordt aan de prijzen van hun werken en niet aan geslaagde tentoonstellingen of de intrensieke waarde van hun werk. Een herkenbare stijl en een duidelijke positionering helpen een kunstenaar al een eind op weg, een beetje PR en buzz doen de rest. Ik ben nu al benieuwd wanneer het eerste marketingbureau opduikt dat bemiddelt tussen artists en advertisers en daarnaast ook art-marketing aanbiedt. Ik gok op een bureau met als baseline "The Art of Marketing/ The Marketing of Art" en mottige acties genre "uw logo in werk X van kunstenaar Y als u nu inschrijft". Of zouden er toch nog markten zijn die zich niet laten marketen?

dinsdag 29 april 2008

Zo zien jongensdromen eruit

Guy 'Mr Madonna' Ritchie geeft de aftrap voor de voetbalreclame naar aanleiding van het EK in juni. Het vertelt het verhaal van een Nederlanse amateur die opgemerkt wordt door Arsène Wenger en het zo via Arsenal tot de EK finale schopt. Vele leuke gastoptredens en zeer consumer-gericht. 'Take it to the next level' is het nieuwe verhaal van Nike. Vanavond te zien voor Man U - Barcelona maar hieronder zie je nu al hoe jongensdromen eruit zien:



Ook Adidas zet in op jongensdromen deze zomer. Hun campagne is klassieker van aanpak speelt nog heel erg de sterren zelf uit. Hun campagne heet 'Big dream' en toont ontmoetingen tussen Europa's grootste sterren met de allerkleinste teams. 180Amsterdam levert een hele reeks filmpjes, maar de punten in de wedstrijd Nike - Adidas gaan voor mij toch naar Nike.

maandag 28 april 2008

retro marchandise

De jaren '80 waren niet alleen geweldig op muziekvlak, ze hebben ook fantastische tv-spots voortgebracht. U kent natuurlijk de 1984-spot van Apple, maar ik herinner me ook nog levendig de spotjes voor Studio Line.

Achteraf gezien eigenlijk hilarisch simpele spotjes, bevolkt door playback-saxofoon-spelende mensen-met-big-hair, maar in combinatie met de Mondriaanstyling van de flesjes was het wel voldoende om van mij als zesjarige een L'Oréal 'brand lover' te maken. En na een paar weken zagen aan de oren van de mama stond er uiteindelijk Studio Line in de badkamerkast, ja, voor "als we gingen eten". Een effect dat de huidige "Zelfs vervormd, uw kapsel komt weer in model" (sic)-affiches in de stations niet meteen zullen hebben, maar kom.

Het tweede spotje, voor de Citroën CX GTI, vind ik ook wel erg straf. Van imagovorming gesproken!



Act local



Mijn nieuwe werkcomputer is franstalig, dus kom ik steeds op de franstalige versie van sites terecht. Gelukkig heeft mappy van zijn site ook een "versie in vlaming", wat dat ook moge zijn. Act local?

donderdag 24 april 2008

Onslaught(er)

Het Onslaught concept blijft rondwaren. Hoeveel reclamebureaus zouden zich in hun brainstormings inmiddels de vraag stellen "en wat als we eens een Dove'ke zouden doen?". De uitvoering van deze vind ik niet echt goed, ze hadden meer met het concept kunnen doen. Ik ben benieuwd of Unilever hierop zal reageren of zich toch in stilte zal hullen.

woensdag 23 april 2008

in godsnaam

Bettina Geysen en haar VlaamsProgressieven smijten zich op Youtube, o jee o jee. Het resultaat is een soort politica-meets-Jomanda-meets-Star-Trek-videoding. Lachen!

dinsdag 22 april 2008

Optima vs Gotham

Laten we het toch nog maar eens over de verkiezingen in de States hebben. Hiernaast staat het kernwoord van Obama's campagne in Comic Sans, Times en Gotham. Deze laatste is het lettertype van zijn hele campagne. Brian Collins noemt dit "inspiring, not threatening". De New York Times bekeek deze Gotham al van dichtbij, maar wijdt nu ook een artikel aan Optima, de font van de McCain campagne.
Natuurlijk moet bij goeie communicatie het hele plaatje kloppen, maar hedentendage wordt communicatie soms geanalyseerd tot het bijna ridikuul is.
"What does Optima say about Senator McCain? Nothing. It probably says more about the designer than anything else. Who, except designers, would judge a candidate by the typeface?" Dat heeft Rudy VanderLans nu eens goed gezegd !

maandag 14 april 2008

het nieuwe Sony spotje

Jawel! Na de ballenspot, de verfspot en de plasticinespot is er nu ... de schuimspot! Opnieuw een creatie van Fallon London. Mooi, dat wel, maar ik merk toch enige mentale slijtage bij mezelf. Het waaw-effect van die eerste spot is ook wel moeilijk om te evenaren, natuurlijk. Maar enfin. Enjoy:

woensdag 9 april 2008

Praten helpt

Onder het motto "als het goed is, zeggen we het ook": KBC is er wel als de kippen bij om te reageren. De dialoog aangaan met de consument, ze hebben het daar begrepen!

"In uw e-mailbericht van deze middag beschijft u het gedrag van KBC
VIP-genodigden
aan brasserie t'Hemelrijck tijdens de Ronde van Vlaanderen.

Wij bedanken u voor die informatie. Feedback helpt ons immers de kwaliteit
van onze dienstverlening te verbeteren.

"Als de champagne is in de man, is de wijsheid ....."

Toch negeren wij uw opmerking niet, daarom reageren wij ook vandaag nog
opdat u zich niet opzij
gezet zou voelen. Samen met u betreuren wij deze onsportieve reactie.

Wij hopen dat u desondanks toch genoten hebt van Vlaanderens mooiste.

Met vriendelijke groeten"

dinsdag 8 april 2008

Shame on you KBC



Er viel dit weekend niet aan te ontsnappen: de Ronde trok door Vlaanderen. Geen plaats om die wedstrijdbeter te beleven dan op de Muur van Geraardsbergen. Ik had me een plaatsje verworven aan de al even legendarische taverne ’t Hemelrijck. ’t Hemelrijck was zondag echter niet toegankelijk. Er hing een groot blad op de deur: “Exclusief voor KBC”, binnenin staan gedekte tafels met daarop KBC-banieren. KBC is hoofdsponsor van de Ronde, het is logisch dat ze maximaal rendement uit die sponsoring willen halen door ermee uit te pakken bij hun medewerkers/ contacten.
Sponsoring levert veel visibiliteit op en is een makkelijke manier om een duidelijke match tussen (het imago van) evenement X en merk Y te maken. Het is echter niet zonder risico’s. En wel daarom:
We keren even terug naar ’t Hemelrijck bovenop de Muur. Zolang de renners daar niet in het vizier zijn, eten de KBC-gasten een stukje vlees, kroketjes en groentekrans, het volk buiten volgt de wedstrijd van ver op enkele tv-schermen of via een radio’tje en keuvelt vooral bij een beker bier. Eens het duidelijk is dat de renners eraan komen, neemt iedereen z’n positie in. Dat is ook het moment waarop de bankdirecteurs en hun relaties ’t Hemelrijck even verlaten. Zij mengen zich onder het volk om dat te aanschouwen en kijken soms zelfs naar de passerende renners. Het meeste aandacht hebben ze echter voor de fles champagne die ze in de hand houden. Die gaat vrolijk van glas tot glas en van mond tot mond. Ja, deze dames en heren slaagden in hun opzet om duidelijk te maken dat zij lekker bubbels drinken. Eens de 10 eerste renners gepasseerd zijn, vluchten ze terug in hun schuiloord om het drinkgelach in de veilige ommuurde omgeving verder te zetten. De wielerfans die voor ’t Hemelrijck staan hebben net een zeer spannende passage gezien en draaien onmiddellijk de hoofden naar ’t Hemelrijck. Binnen hangen immers tv’s en daarop probeert iedereen de zeer spannende laatste 15 kilometer te volgen. De vrienden van KBC hebben intussen nog wat flessen achterover geslagen en vinden er niet beter op dan de blinden van de ramen op dat moment naar beneden te doen, zodat het verzamelde gepeupel de ontknoping niet verder kan volgen. Lachen! Even komen ze met een grote smile turen naar de verontwaardigde reacties van het plebs buiten. Datzelfde plebs slaat dan maar op de ramen totdat een heldere geest de blinden uiteindelijk toch omhoog doet.
Einde van de anecdote. Ik vraag me af hoe groot de merkschade van een dergelijk evenement zou kunnen zijn. Qua interne PR was dit duidelijk een voltreffer, het is echter maar de vraag of KBC hier even goed scoort bij z’n klanten die moeten vaststellen dat hun bankiers zich gedragen als negentiende-eeuwse baronnen. Bovendien wordt de irritatie rond het gedrag van VIP’s op dergelijke evenementen steed groter.
Als rekeninghouder bij KBC kunnen ze van mij alvast een mailtje verwachten. Benieuwd of ze menen dat praten helpt...

zondag 6 april 2008

Bollywood meets sensibilisering

Swingend, uit India. (via de geweldige blog Osocio):

vrijdag 4 april 2008

Grafici nemen wraak

Grafisch ontwerp, dat is een vak. Alleen denken mensen vaak dat het nogal vanzelf gaat. En dat een logo best in een half uur gemaakt kan worden. Dat dacht het Duitse bedrijf Burkert Bareiss Development ook, toen het op een forum een wedstrijd organiseerde om een nieuw logo te ontwerpen. Wie wint, zou 150 euro krijgen, de tweede 50 euro. Maar dat was buiten de designers op het forum gerekend. Die reageerden 'op gepaste wijze', zegmaar. Met goedkoop design. Inclusief Comic Sans, regenboogjes, spelfouten, foute dégradés, WordArt en meer van dattum. Hilarisch!

De hele discussie en nog meer vet lelijke logo's hier.




URL's zijn uit

Japan is een raar land. Een land dat zowel geisha's als manga voortbrengt. Fascinerend. Maar het is ook een land dat op vele vlakken trendsettend is. En wat blijkt nu? Dat in Japanse reclame minder en minder URL's geplaatst worden, maar in de plaats daarvan een zoekbox met de trefwoorden waar je op moet zoeken. Dat noem ik nu eens ontvangergericht communiceren.

Dus, merken aller lande: pimpen die search engine optimalisatie van uw site!

(Gevonden opCabel's blog lol.)




donderdag 20 maart 2008

VWeb

Volkswagen heeft een lange traditie van goede reclame, die teruggaat tot de jaren '60. Het merk liet vorig jaar nog van zich spreken met de prijzen-in-Cannes-winnende 'safe happens'-spotjes van CP+B.

Om de nieuwe website www.volkswagen.co.uk te promoten, maakte Tribal DDB een leuk filmpje dat de link legt tussen de Gründlichkeit van de auto's zelf en de kwaliteit van hun marketing (in dit geval de site). Mooi. Bezoek trouwens ook eens de site, die ook redelijk geweldig is: je kunt de auto's customizen in real time, een testrit boeken enzovoorts enzoverder.



(via Swissmiss)