vrijdag 14 november 2008

sleutelwoord: relevantie

"Ik geloof niet dat we nog aan marketing moeten doen. Je kunt jezelf onmogelijk nog laten horen."
"Wij lezen immers geen advertenties meer waarvan de afzender een commercieel bedrijf is, maar we lezen wel nieuwsberichten. Een advertentie of persbericht van Mini in je mailbox open je niet eens. En tv-reclame heeft het al helemaal moeilijk. Maar een artikel in het Financieele Dagblad over moderne en milieuvriendelijke vervoersoplossingen voor jongen mensen in Amsterdam, waarin Mini genoemd wordt, lees je wel."


Dat zegt Kjell A. Nordström, professor aan het Institute of International Business aan de Stockholm School of Economics, in een artikel in het Tijdschrift voor Marketing van april 2008.

Dat treft, want wat lezen we vandaag op www.communicatiemannen.be? Dat er nu in Cannes ook PR Awards uitgereikt zullen worden volgend jaar.

Stof tot nadenken ...

Alhoewel Nordström de term 'marketing' in de mond neemt waar hij het misschien eerder over 'klassieke reclame' heeft, heeft hij wel ergens een punt. Volgens hem wordt PR steeds belangrijker. Maar voor PR heb je wel een sterk verhaal nodig, en daar kan de marketingafdeling of een bureau dan weer een handje bij helpen, bijvoorbeeld door al van in de productontwikkelingsfase mee te denken over de 'verhaalwaarde' van een product. En uiteraard moet het product zelf ook een meerwaarde hebben.

Maar eigenlijk is dat allemaal niets nieuws. Of je boodschap nu beoordeeld wordt door de kritische krantenredacteur of door de kritische consument voor de tv, de bottom line blijft hetzelfde: wat goed is en relevant voor de consument, blijft hangen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Square! In feite komt het opnieuw neer op Content, of die nu branded is of niet. Als je niets te vertellen hebt, dan luisteren de mensen gewoon niet naar je.
Anderzijds is de rol van het onderbewustzijn aan een heuse opmars bezig, denk Lindstroms Buyology en Gladwells Intuition. Op het beangstigende af tonen die dat wat we zelf zeggen en denken soms mijlenver staat van hoe we reageren. Het enige wat mij zeker lijkt, is dat de gedaanteverandering in marketing en communicatie nog maar net begonnen is. Het worden boeiende jaren. Met tonnen content uiteraard.