In Duitsland daarentegen pakken ze het volledig anders aan en gaan ze voor de ludieke manier:

Beide boodschappen vallen op, dat is een feit. Alleen: door welke ga je effectief 2x nadenken voor je over de snelheidslimitiet gaat?
Wij bieden goeie marchandise aan: straffe producten, rijpe campagnes en smaakvolle communicatie. Dat alles vers geleverd en aan een juiste prijs.
“We’re not in the business of keeping the media companies alive. We’re in the business of connecting with consumers.”
aldus Trevor Edwards, corporate vice president voor global brand en category management bij Nike. Ter info: Nike heeft een reclamebudget van 678 miljoen dollars, waarvan nog slechts één derde naar reclame via tv en andere traditionele mediabedrijven gaat. Lees er alles over in dit artikel in de NY Times.
Het Casa da Musica in Porto, ontworpen door Rem Koolhaas’ bureau OMA, is een architecturaal statement door z’n hoekige en volumineuze vorm.
De rockster onder de grafisch ontwerpers, Stefan Sagmeister, kreeg de opdracht om een corporate identity te maken voor het Casa da Musica. Sagmeister ontwikkelde een dynamisch en uiterst vernuftig identiteitssysteem. Het is volledig opgebouwd rond het logo en maakt gebruik van computergestuurde processen om een altijd veranderende identiteit te creëren.
Hieronder zie je stap voor stap hoe het werkt.
Met een druk op een knop kunnen we al lang trompet, harp of alpenhoorn spelen. Handig zijn synths en laptops wel, spannend al lang niet meer. Niet meer dan logisch dus dat het verlangen naar een fysieke band met muziek maken weer meer en meer de kop op steekt.
De Tenori On is hier een goed voorbeeld van. Het toestel van Yamaha bestaat uit 16 x 16 LEDknopjes, waarmee je MIDI en gesamplede files kunt vervormen, natuurlijk aan de gewenste bpm. Het maken van muziek wordt op deze manier bovendien ook erg visueel.
Hetzelfde (maar dan anders en zeker groter) zagen we eerder al bij de Reactable die Björk eerder dit jaar op tournee meenam. Dit geniale toestel kan door meerdere mensen tegelijkertijd bespeeld worden . Ook hier draait alles rond aanraken en gevisualiseerde muziek.
Het is dus helemaal geen wonder dat Apple niet kon achterblijven en niet alleen de iPhone van een touchscreen voorzag, maar nu ook de iPods. Het lijkt er immers op dat hoe virtueler en digitaler de wereld rondom ons wordt, hoe meer we de fysieke beleving van de alledaagsheid missen. Een mp3 spelen verzinkt in het niets bij het rituele van een plaat opleggen. Een screenshow aanklikken kan nog steeds niet concurreren met een fotoboek opdissen. Touch is dus het nieuwe codewoord en dat zullen we geweten hebben. Zelfs de koffietafel zal er dankzij HP en Microsoft dra aan moeten geloven (btw: vergelijk Bill Gates' marketingpraatje in de video eens met een keynote van Steve Jobs...) ! Ik ben alvast benieuwd hoeveel touch toepassingen er de volgende maanden zullen volgen.
Sommige kranten blinken uit in neerkijken op het web. Ze kijken meewarig naar al die gratis informatie en kunnen niet altijd volgen in de snellere verspreiding via het web. Veel oude media zien de nieuwe media nog steeds als concurrenten, een verhaal dat inmiddels al vele decenia blijft opduiken. En toch consumeren we nog steeds media als kranten en film die al meer dan een eeuw meegaan.
Sommige oude media hebben het gelukkig wel begrepen. In België snapten Het Laatste Nieuws en De Standaard al snel dat hun online aanwezigheid hun merk enkel kon versterken. Beide kranten hebben door die houding alvast de slag op het Internet gewonnen: hln.be haalt (volgens de CIM-cijfers) dagelijks 344.000 unieke bezoekers en moet daarmee enkel MSN live en Skynet laten voorgaan. Concurrent Het Nieuwsblad moet het doen met 194.000 bezoekers. Eenzelfde verhaal bij De Standaard, dat vier maal meer bezoekers haalt dan De Morgen. De vroege believers in het web hebben het zich niet beklaagd.
Echt goeie kranten weten natuurlijk dat ze de concurrentie van andere media niet hoeven te vrezen, als ze zich maar voldoende onderscheiden. Bye bye dus aan journalisten die vooral uitblinken in idolatrie (voldoende fanblogs en -sites doen dat veel beter), bye bye dus enkel weergave van feiten: kranten moeten vragen stellen. De Volkskrant heeft dit begrepen en zet er meteen een leuke campagne over op. Een viraaltje op een bedje van guerilla. De making off vind je op www.willenweten.tv Goeie marchandise!