maandag 30 juni 2008
Jeff 'Hussein' Strabone
Nu en dan duikt er wel eens een handleiding op voor de perfecte hit of blockbuster. Een vast ingredient voor een Amerikaanse blockbuster is een 'solidarity scene' op het einde van de film. De leerlingen die op hun tafels gaan staan ("Captain, my captain") op het einde van Dead Poets Society bijvoorbeeld. Of iedereen die zich voorstelt als "I am Spartacus" in de gelijknamige film uit 1960. Een dergelijke solidarity scene speelt zich momenteel off screen af in de States. Jawel, voor de afwisseling gaan we het nog eens hebben over Obama.
Conservatieve media zoals Fox noemen Obama steevast Barack Hussein Obama. Sporadisch toont men dan per abuis een fotootjes van die andere Hussein (Sadam dan) of Bin Laden, zodat de roddel dat Obama eigenlijk een soort paard van Troje van de moslims is in leven blijft. Jeff 'Hussein' Strabone had hier zijn buik van vol en schreef op zijn blog een stuk getiteld 'We are all Hussein', waarin hij mensen oproept om zelf 'Hussein' als geuzennaam aan te nemen.
“My name is such a vanilla, white-girl American name,” zegt Ashley Holmes uit Indianapolis, die 'Hussein' aan haar Facebooknaam toevoegde “to show how little meaning ‘Hussein’ really has.” Dit is de 'Ich bin ein Berliner' van de jonge Amerikanen. Toch blij dat die op Facebook niet enkel met Britneys naar elkaars kop smijten, maar ook real life engagement tonen.
Via
vrijdag 27 juni 2008
Internet: nu ook interactief
Het lijkt evident, maar het is het zeker niet altijd: het internet is interactief. Zelfs goochelaars gebruiken nu Youtube. Geen extreme truuks of zo, maar wel voor het eerst dat ik interactie zie in een youtube filmpje, lijkt me erg interessant.
Mentos springt ook op de kar met de Mentos KissCam, daar komt een virtuele blondine je webcamgewijs binnendoen. Ook fijn vond ik de website van The Secret Location . Dat smaakt alleszins naar meer...
dinsdag 24 juni 2008
Obama van de maand
Tijd om het nog eens over Obama te hebben. Meerbepaald over Oh Boy Obama, een onofficiële website die fans opgezet hebben. Veel meer dan gewoon een fansite, is het een online denktank. Dat is pas interessant. Gedaan met dat gewauwelover de kloof met de burger. En nog interessanter: het Internet heeft als in handen om de democratie nog democratischer te maken. Op het web kunnen je immers elke dag je stem laten horen en niet pas om de 4 jaar. Het web kan politiek en plus slagvaardiger maken. Ministers van Cultuur die zich voor een tentoonstelling van de Vlaamse Primitieven bij de kunstenaar laten verontschuldigen zullen misschien ook in de toekomst moeilijk te vermijden zijn, maar op zijn minst kunnen specialisten via denktanks hun stem nog duidelijker laten horen.
Ben ik naïef optimistisch, als ik wel iets zie in ideeën die samenkomen? Misschien wel. De grens tussen communities en kliekjes vervaagt steeds meer. Of juister: de grens tussen on line en off line vervaagt steeds meer. Een fijn initiatief die online denktank, maar toch maar even afwachten of on line de off line wereld echt kan veranderen...
maandag 23 juni 2008
Ik hou van Apple en van jou
Daten is hot. Netlog begon ooit als een datingtool, facebook staat vol van de dating applicaties, er wordt geparshipt dat het een lieve lust is. Brand lovers en haters kunnen gelijkgestemde zielen nu ontmoeten via een branddate. Want als je beiden van Apple en Diesel houdt, is dat dan geen match? Lovebrands anders bekeken!
woensdag 18 juni 2008
Generatie Y mobiel
Motorola deed een interessant onderzoek naar millennials en hun technologiegebruik. Jammergenoeg in de States en niet hier, maar het onderzoek bevat best interessant materiaal:
25 soorten bloggers
Een leuke analyse over de verschillende soorten bloggers die de blogosfeer bevolken:
maandag 2 juni 2008
Reality advertising
Dit is hem dan: de Grand Clio Award 2008 (Integrated) voor het Canadese Shreddies. Misschien wel een beetje een spot voor reclamemakers. Ze toont immers een focusgroep, waar mensen ondervraagd worden over een nieuw product/ campagne, om aldus de adverteerder te overtuigen dat Jan met de pet het begrepen heeft. Gesprekken met consumenten zijn interessant, maar als je ze een uur de pieren uit de neus haalt over 20 seconden spots beginnen ze er werkelijk alles bij te sleuren. Vaak heb ik de indruk na die gesprekken meer te weten over die mensen zelf dan over de nieuwe campagne, maar swat: marketingmensen willen alles in cijfers gevat, zelfs wat niet in cijfers te vatten valt. Deze spot toont alvast het absurde gedrag dat mensen kunnen vertonen in zulke opgezette testen.
Faris Yakob ziet er echter meer in dan enkel reclame voor reclamemakers. Hij ziet hierin reality tv, maar dan in reclamevorm. Authentiek en uit het leven gegrepen, waar hebben we dat nog gehoord. Hij verwijst oa naar de Whopper Freakout van Burgerking. De enigen die in België een beetje in de buurt kiomen van reality ads lijken me voorlopig Colruyt, maar iets in mij zegt dat we nog veel real people en verborgen camera's mogen verwachten in de komende maanden.
Een ander interessant punt dat hij aanraakt is de beïnvloeding van consumenten. Een zeer interessant topic dat veel verdergaat dan GRP's en andere meetbare factoren (helaas alweer voor die cijferfreaks). Een aanrader voor iedereen die daarover meer wil weten is "Waarom we kopen wat we kopen" van Paco Underhill. In hetzelfde kader vond ik dit artikel over wijn erg interessant. We vinden wijn waarvan we weten dat ze duur is zowat altijd beter! Goed nieuws is dat dus voor échte merken, want dat betekent meteen dat consumenten weldegelijk beïnvloedbaar zijn door associaties allerhande. Ik ben benieuwd naar andere onderzoeken die hier verder op ingaan!
Labels:
Clio Awards,
focusgroepen,
Shreddies
Abonneren op:
Posts (Atom)