maandag 18 februari 2008

Het Oude Continent


"Millions of people travel on the London Underground each day and they have no choice but to view whatever ads are posted there. We have to take into account the full range of travellers and endeavour not to cause offence in the adverts we display."

Na zo'n uitleg verwacht ik op z'n minst een advertentie met heel veel bloot, rauwe porno of plat seksisme. Niets van dat. Een schilderij van Lucas Cranach de Jongere van 500 jaar geleden, daar gaat het over. Een Venus is tegenwoordig al te risqué. Dat eeuwenoude kunst toch nog kan choqueren vind ik an sich wel mooi, maar de nasmaak ervan niet.
Enkele weken geleden mochten vergeelde krantenfoto's uit de Fenomenale Feminatheek van Louis Paul Boon zelfs in Antwerpen niet geëxposeerd worden, met als uitleg: "Het artistieke gehalte van de collectie is te laag. Vaak zijn de foto's maar wat krantenknipsels of zo. Ik heb thuis nog een verzameling plaatjes van sjotters en wielrenners en die toon ik ook niet in het Fotomuseum".
De Nieuwe Puriteinen winnen hoe langer hoe meer terrein, na het geregen van bushiaans Amerika druppelt het nu ook bij ons. Europa wordt een zeer oud continent, vol oude mensen met verouderde opvattingen.

Geen opmerkingen: