dinsdag 18 september 2007

Gelieve de muziek aan te raken

Met een druk op een knop kunnen we al lang trompet, harp of alpenhoorn spelen. Handig zijn synths en laptops wel, spannend al lang niet meer. Niet meer dan logisch dus dat het verlangen naar een fysieke band met muziek maken weer meer en meer de kop op steekt.
De Tenori On is hier een goed voorbeeld van. Het toestel van Yamaha bestaat uit 16 x 16 LEDknopjes, waarmee je MIDI en gesamplede files kunt vervormen, natuurlijk aan de gewenste bpm. Het maken van muziek wordt op deze manier bovendien ook erg visueel.
Hetzelfde (maar dan anders en zeker groter) zagen we eerder al bij de Reactable die Björk eerder dit jaar op tournee meenam. Dit geniale toestel kan door meerdere mensen tegelijkertijd bespeeld worden . Ook hier draait alles rond aanraken en gevisualiseerde muziek.
Het is dus helemaal geen wonder dat Apple niet kon achterblijven en niet alleen de iPhone van een touchscreen voorzag, maar nu ook de iPods. Het lijkt er immers op dat hoe virtueler en digitaler de wereld rondom ons wordt, hoe meer we de fysieke beleving van de alledaagsheid missen. Een mp3 spelen verzinkt in het niets bij het rituele van een plaat opleggen. Een screenshow aanklikken kan nog steeds niet concurreren met een fotoboek opdissen. Touch is dus het nieuwe codewoord en dat zullen we geweten hebben. Zelfs de koffietafel zal er dankzij HP en Microsoft dra aan moeten geloven (btw: vergelijk Bill Gates' marketingpraatje in de video eens met een keynote van Steve Jobs...) ! Ik ben alvast benieuwd hoeveel touch toepassingen er de volgende maanden zullen volgen.

Geen opmerkingen: